Mire figyeljünk a Széchenyi Pihenőkártya használat során 2020-ban?

Éden Apartman Hotel, Bük – Széchenyi Pihenőkártya Hivatalos Partner és Kártyaelfogadó Hely
‘Minden zsebet elfogadunk’

A  Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendeletet módosító 302/2019. XII. 11. kormányrendelet 2019. december 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Miért fontos ez nekünk? Ez az az új és egyben jelenleg hatályos szabályozás, ami 2020. január 1-jétől rendelkezik a SZÉP-Kártya használattal kapcsolatban.

Legfontosabb változások a korábbiakhoz képest

A bankok mostantól nem csak a százalékos, hanem fix havidíjjal is terhelhetik a kártyabirtokos fel nem használt egyenlegét. Ennek értelmében 2020. január 1-től ez a felszámított fix havidíj a fel nem használt összeg legfeljebb 3 százaléka, de legalább 100 forint lett.

A kártya kibocsátására jogosult pénzforgalmi szolgáltató köteles tájékoztatni – méghozzá írásban – a kártyabirtokost, hogy milyen mértékű díjat számít fel a SZÉP-Kártyán lévő, fel nem használt összeg(ek) után.
Ezt a tájékoztatást a juttatás évét követő második naptári év május 31. előtt legalább 2 hónappal köteles megtenni.
További fontos kötelezettsége felé a SZÉP-Kártya kibocsátó pénzintézetnek ezzel kapcsolatban, hogy a a rendelkezésre álló adatok alapján tájékoztatónak minden esetben tartalmaznia kell a fel nem használt pénzeszköz pontos összegét.

További nagyon fontos – és a Széchenyi Pihenőkártyák tulajdonosainak zsebét érintő – változás, hogy a kártyakibocsátó pénzintézetek, bankok az elveszett kártyák pótlásának és a társkártyák elkészítésének költségét a kártyabirtokosok SZÉP-Kártya számlájára terhelhetik.

Az új rendelet értelmében pedig, amennyiben a kártyabirtokos elhalálozik, a nevére szóló SZÉP-Kártyán lévő számla szerinti egyenleg összegét a kártyakibocsátó bank a (határozatban igazolt) jogosult(ak) részére kifizeti.
A kifizetés az arra jogosult(ak) választása szerint készpénzben vagy átutalással történik. Amennyiben a jogosult(ak) az átutalást jelöli(k) meg kifizetési módként, a SZÉP-Kártyát kibocsátó pénzintézet legkésőbb a jogosultságot igazoló jogerős határozat pénzforgalmi szolgáltató részére történő bemutatásától számított 15 munkanapon belül köteles az utalást teljesíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .